Torej ženin, za seboj imaš že najpomembnejši in najtežji korak, ki se je zaključil z njenim DA. Sedaj načrtujeta poroko. Ona zagotovo brska po vseh mogočih člankih in revijah in zbira informacije, kaj je najpomembnejše pri organizaciji čarobne poroke, kako se lotiti dela, katerih pravil ne smeta kršiti, katerim napakam se izogniti pri poročnem plesu...

Ti si na drugi strani trenutno še povsem miren. Nekoliko te (občasno) vznemirjajo zahteve po tem, da z njo deliš veselje in kar je še v naboru čustev, ki spremljajo to agonijo zbiranja podatkov. Razumljivo – težko je uskladiti odnos do poroke pri obeh v istem obdobju.

moski se obuva

Zagotovo pa si pomislil že na to, kako bo sploh vse skupaj izgledalo. Ker si je za nas (pripadnike močnejšega spola) po navadi težko nekaj takega tudi dejansko predstavljati, ostane zgolj pri nekaj nejasnih slikah, ki so večinoma copy-paste porok, na katerih si se (po takšnem ali drugačnem ključu) znašel. Brez skrbi, sčasoma te bo bodoča nevesta tako ali tako pripravila do tega, da bosta oblikovala operativne cilje, s katerimi si boš jasneje predstavljal, kako bo vse skupaj izgledalo.

Vendar pa ne pozabi nečesa. Dobro je, da si na dan D samozavesten. Da si pripravljen na šov, ki te bo tega dne čakal, In dobro je, da veš, kaj si sploh želiš od tega dne. Prej ali slej boš moral te stvari predstaviti tudi svoji bodoči nevesti. In zagotovo bo srečnejša, če bo videla, da si vsaj glede svojega dela že informiran in opravil razmislek. Naj ne bo tako, da si datum označil v svojem koledarju več mesecev vnaprej, v ozadju uma pa te prepričuje droben glasek, da boš že nekaj vrgel skupaj, dokler ne bo prepozno in neizogibno – izkopal boš isto kombinacijo oblek in čevljev, ki si jih nosil zadnjih nekaj formalnih dogodkov in se jezil glede vseh dodatnih obveznosti, ki si si jih nakopal.

V nadaljevanju te čaka 5 stvari, katere igrajo pomembno vlogo pri tvojem izgledu in tvoji vlogi kot bodočem ženinu. Oglej si seznam in dobro premisli, kaj si glede posamezne stvari želiš in kakšno je tvoje mnenje o tem. Saj veš – ne zato, ker bi te zanimalo, temveč zato, ker si želiš biti enakopraven v načrtovanju in narediti vtis nanjo (in nase).

Smoking ali obleka?

Prva na seznamu je pomembna dilema: smoking ali večerna obleka. Da smo si na jasnem – niso vse obleke enake. V sedanjem času je zagotovo opaziti ogromno različnih možnosti formaln(ejš)ih oblačil in ni boljšega časa, v katerem bi se lahko poročili, kot je ta. Izbira poročnih oblek nikoli ne bi smela biti lažja.

Torej – kaj izbrati? Da se boš lažje odločil (ali vsaj sodeloval pri odločitvi) je dobro vedeti naslednje: razlika med smokingom in obleko je v osnovi v uporabi dodatnega materiala na vidni strani. Po navadi je zavihek smokinga, rob žepa ter podlaga gumbov na rokavih prevlečena s satenom ali usnjem. Podobni detajli se načeloma nadaljujejo na hlačnem delu smokinga. Vendar vedi, da to ni edina razlika. Skupen nabor značilnosti smokinga je ta, da je bolj formalen, uglajen, ekskluziven, kot obleka.

Pri tem je pomembna sporočilnost, ki jo želiš zavzeti – z obleko boš izkazal svojo zrelost ter enakopravnost, s smokingom pa boš resnično izstopal oziroma stopil na naslednjo stopničko formalnosti. Če je torej obleka neveste izjemno bogata, prav tako pa tudi lokacija obreda in sam obred, je smiselno razmisliti o smokingu. In seveda (vendar redkeje) obratno.

Poroka in kako izbrati poročni plesni tečaj

Obutev

Obutev, primerna za poročni ples

Kot je omenjeno že v prvi točki, živimo v čudovitem času, ki nas resnično spodbuja k osebnemu izrazu tudi pri tako tradicionalnih obredih, kot je poroka. Tako ni nič novega in neobičajnega, če par k svoji obleki doda nekaj modernega, nenavadnega, vse dokler je to v mejah estetsko prijetnega in njunega. Torej - mokasin, gležnjar, elegantni čevlji k obleki ali morda allstarke? Odločitev zagotovo ni preprosta. Naš nasvet pa je, da sta usklajena. In da imata (ponovno) pred seboj sporočilnost vajinega izgleda – če je poroka polna glamurja, naj temu sledita tudi vajini obleki in obutev. Če boš nosil smoking, nanj zagotovo ne obuvaj allstark. In obratno – če boš v laneni obleki, zraven skoraj zagotovo ne obuvaj elegantnih bleščeče poliranih večernih čevljev. V mislih imej tudi njeno obutev – lepo je, če najdeta skupno temo in jo podpreta tako v obleki kot v obutvi.

Kravata ali metuljček?

Sedaj, ko si že opravil odločitev smoking ali večerna obleka, pa je potrebno opraviti z novo dilemo: metuljček ali kravata? Naj že takoj razčistimo - najsi gre za kravato ali metuljček, v obeh primerih boš s tem popestril moško poročno obleko, dodal piko na i in se barvno uskladil z nevestino poročno obleko. Kaj torej upoštevati pri odločitvi? Predvsem vsebino prve in druge točke. Metuljček je znan po svoji ultra-formalnosti, je manjši in s tem ne vleče pozornosti nase in na prsni koš. Posledično ima opazovalec več pozornosti lahko usmerjene na obraz. Kravata (klasična ali ozka) je na drugi strani pogosteje nošen dodatek k obleki. Če torej uporabiš kravato na smokingu, bo slednji izpadel manj formalno.

Prednost kravate je možnost nešteto kombinacij z vzorci in barvami, ki se podajo k obleki ali poudarijo katerega od detajlov poročnega obreda. Prav tako s svojo podolgovato obliko optično naredi postavo ožjo.

Metuljček bo na drugi strani zaradi majhnosti in horizontalne usmerjenosti pustil večji prostor na prsnem košu, kar lepše izgleda na športnejših postavah.

detajl kravata obleka

Ura

Vsi si zaslužimo (in želimo) biti srečni. Pa vendar je iskrena obojestranska navezanost, v kateri najdemo tako strast kot brezpogojno ljubezen in spoštovanje težko najti. Poroka naj bi to redkost obeležila kot nepozaben dogodek in prstan (skorajda obvezen del obreda) naj bi kot večni nakit to obeležil v materialu. Znan je rek, da je poleg poročnega prstana le še ročna ura primerna kot nakit za pravega moškega. In naše mnenje je, da je ura več kot le del nakita – tako kot obleka, dodatki ter obutev je tudi ura sredstvo, s katero predstaviš zgodbo.

Prav ure so (še posebej tiste podedovane, nošene (t. i. vintage classics) nosilke zgodb. Tudi nakup nove ure je vstop v urarsko zgodovino znamke ure ter vrednote, ki jih ta zavzema in predstavlja. Obenem mnoge ure ponujajo čudovit prostor za posvetilo. Sicer tega ne velja posploševati, zagotovo pa ni potrebno vztrajati pri posvetilih tam, kjer je ura že tako bogata ali je njeno ohišje v polnosti izkoriščeno s številčnico in stekelcem na hrbtni strani ure.

Poročni plesni tečaj in pomembnost ure

Če si se odločil za zrel korak in boš na poroki nosil uro, si postavi nekaj ključnih izhodišč za razmislek, da si boš olajšal svoj izbor::

  • svoja, nova ali rabljena (z rabljena mislimo ikone horologije, ki so skrbno vzdrževane);
  • cenovni okvir (dražje ni nujno tudi boljše, predvsem ne s horološkega vidika)
  • prestižn(ejš)a znamka ali oblika/mehanizem (znamka pripoveduje zgodbo, oblikovalski elementi pa dobro sodelujejo s tvojim izgledom);
  • čista številčnica ali morda katera od komplikacij;
  • mehanizem (kvarčna, mehanska ura ali ura z avtomatskim navijanjem – več o tej dilemi na povezavi;
  • usnjen, kovinski ali pašček iz umetnega materiala.

Ne glede na tvoj izbor pa velja naslednje – ura naj izkazuje tvojo zrelost ob tako pomembnem koraku v življenju in obenem pripoveduje tvojo edinstveno zgodbo.

Poročni ples

Ne, nisi prebral napačno. Ples je še kako domena moškega. Oziroma – bi moral biti. Glede na to, da je moški tisti, ki v plesu vodi, je prav, da se za usvajanje tovrstnega znanja pozanimaš že sam. Gledano strogo z motivacijskega vidika – zagotovo se boš počutil bolje, če se boš s to zverjo spopadel na lastno pobudo in prehitel svojo drago. Pa še očaral jo boš. O tem, kako se lotiti načrtovanja poročnega plesa, pa si lahko prebereš kar tu.

Poročni plesni tečaj in pomembnost ure

Potrebujete strokovno pomoč pri načrtovanju poročnega plesa ter vsega, kar je z njim povezano?

Pri načrtovanju poročnega plesa vam tudi z veseljem pomagamo. Pri tem se individualno posvetimo vašim željam, dajemo pozornosti obleki, predznanju in drugim dejavnikom, ki vplivajo na to, da boste med plesom čimbolj sproščeni. Več o poročnem plesnem tečaju si lahko preberete TUKAJ oz. nas pokličete na 051 367 373. Z veseljem vam stopimo nasproti.