Na kaj pomislite, ko slišite besedo ples? Verjemite, to ni tako predvidljivo, kot se morda zdi na prvi pogled. Na naše predstave vplivajo mnogi dejavniki, med drugim naše okolje, medijski produkti, naše izkušnje ter vplivni posamezniki, ki spregovorijo o teh temah. Ne glede na širino dojemanja, ki jo ples ponuja, pa je moč opaziti, da imajo vse opredelitve nekaj skupnega.

ples ustvarjalnost

V zadnjem času nas strokovnjaki z različnih področij opozarjajo na dejavnike, ki vplivajo na zdravje, harmonijo življenja, srečo in podobno dalje. Mnogi med njimi priznavajo plesu posebno vlogo pri ohranjanju zdravja in telesno-duševnega ravnovesja. Tako je, ples ni le premikanje po plesišču ob ritmih prijetne glasbe. Ples spodbuja delovanje možganov, razvijanje motoričnih spretnosti in vključevanje celotnega telesa v aktivnost. S tem omogoča posamezniku, da ostaja telesno in mentalno zdrav. Poleg naštetega je bilo ugotovljeno tudi, da ples spodbuja razvoj samozavesti ter socialnih veščin, ki so tako pomembna sestavina ključnih kompetenc sodobnega človeka.

ples otrok in oče

Kljub vsemu je nemalokrat težava v tem, da se posamezniki težko premaknejo iz varne cone udobja. Da bi bilo to lažje, smo zbrali nekaj misli o plesu, ki so jih prispevali različni vplivni posamezniki, vsak s svojega področja in v svojem času. Vsak s svojo zgodbo in pogledom, vendar vsak z razumevanjem o pomembnosti plesa in izkušnje svobodnega izraznega giba. In, verjemite, njihovih modrosti ni malo. Ožji izbor nam najljubših predstavljamo spodaj.

 1. Naloga stopal je hoja, njihov hobi je ples. (Amit Kalantri)
 2. Kadar plešeš, lahko uživaš v tem razkošju, da si to, kar si. (Paulo Coelho)
 3. Plesati pomeni ustvarjati skulpturo, ki je vidna le za kratek čas. (Erol Ozan)
 4. Ples je vertikalna projekcija horizontalnih želja. (George Bernard Shaw)
 5. Živeti pomeni biti muzikaličen, začenši s krvjo, ki ti pleše po žilah. Vse, kar je živo, ima ritem. Čutiš svojo glasbo? (Michael Jackson)
 6. Ples je skrivnostni jezik duše. (Martha Graham)
 7. Pleši, kot da te nihče ne gleda,Ljubi, kot da te nihče ne bo prizadel,Poj, kot da ni nikogar, ki bi te lahko slišalIn živi, kot da je na Zemlji paradiž. (William W. Purkey)
 8. Ples zmore odkriti vse skrivnostnosti, ki so skrite v glasbi; obenem ima še eno odliko – da je lasten človeku in otipljiv. Ples je torej poezija z rokami in nogami. (Charles Baudelaire)
 9. Ko besede izginejo, se začne glasba. (Heinrich Heine)
 10. Tisti, katere so videli plesati, so bili proglašeni za nore s strani tistih, ki niso slišali glasbe. (Friedrich Nietzsche)

čas za akcijo

Torej, če poskusimo strniti zgoraj zapisane misli, lahko o plesu rečemo naslednje:

 • spodbuja lastni izraz in samozavedanje;
 • spodbuja povezovanje s partnerjem;
 • spodbuja sproščanje hormona sreče;
 • zaradi celostne vključenosti pomaga pozabiti ali izklopiti stres;
 • spodbuja k temu, da živimo »tukaj in zdaj«.

 

Kaj pa ples predstavlja vam? Obstaja citat, ki vas spravi na noge in v gibanje?