Kot ste verjetno že opazili, na našem blogu radi objavljamo svoja razmišljanja o zelo raznolikih stvareh, ki pa so vseeno v svojem bistvu povezana z ljubeznijo do plesa. Naša želja je, da se ne omejimo zgolj na izkušnje plesa v plesni dvorani, saj smo prepričani, da lahko »plešemo« skozi življenje na različne načine. Mnogi celo brez premikanja okončin po plesišču, temveč  za to uporabijo druga izrazna sredstva

kava v druzbi

Ko sem tako premišljeval, kaj bi lahko bila tema tokratnega zapisa, sem ugotovil naslednje: plesalci smo resnično raznoliki tako z vidika izkušenj kot z vidika glasbenega okusa ter ciljev, da omenim samo najpogostejše tri možnosti, na katere naletim ob pogovorih s posamezniki.

Imamo pa tudi vsak svoje razvade, navade in tiste male »ljubezni«, h katerim se radi vračamo ali pa predstavljajo celo pomembno rutino v vsakdanjiku. Med mojimi tovrstnimi je prav gotovo kava. Ugotovil sem, da ima tudi precej skupnega z mojim doživljanjem plesa. In še več – obe izkušnji (tako plesa kot uživanja kave) skrbita za to, da dojemam svoje življenje kot veliko bogastvo. Berite naprej.

cela zrna kave

Kava in ples

Kava spada med najbolj razširjena poživila, ki je obenem tudi (zgodovinsko gledano) eno od najdlje prisotnih. Več o zanimivostih ter posebnosti kave najdete tu, tu in tu.

Ples in kava torej. Začnimo s tem, da so znanstveniki ugotovili, da uživanje kave zmanjšuje verjetnost pojava depresije pri ljudeh. Iz naših predhodnih zapisov ste zagotovo že razbrali, da to velja tudi za ples. Pri tem ne mislim le na to, kako kemična učinkovina deluje na naše telo. Predstavljajte si širšo (ali pa nekoliko romantično) sliko – udobno nameščeni vdihnete omamni vonj po kavi, ki se vije iz skodelice. S pogledom ošinete temno tekočino z nekaj pene, ki se nabira ob robovih porcelanaste skodelice. V prstih čutite toploto tekočine, ki seva skozi steno skodelice. Skodelico previdno nagnete in srknete gosto in vročo tekočino, ki v ustih pusti tisto nezamenljivo aromo kave. Z vsakim požirkom se prijetna umirjenost širi po telesu. Prostor ves čas zapolnjuje glasba ali pa morda klepetavi sogovornik. Vseeno je, saj imate čas zase.

Prav taki občutki prevevajo tudi plesalce, ko se prepustijo glasbi in plešejo. Ples je doživetje, kjer se lahko povežete sami s seboj, pa tudi s sicer tako prehitro minljivim trenutkom.

Kava je pogosto zaužita v družbi, torej v skupini ljudi. Tudi sicer so prvotni obredi uživanja kave vključevali druženje, zahvaljevanje za darove ter prazen pogovor. Tipičen pogled v sodobno kavarno kaj kmalu razkrije, kako zvoki klepeta, šumov, mletja kave, keramičnih servisov ter glasbe v ozadju tako odlično zaključujejo obred pitja kave.

plesni par, uživanje ob plesu, ples in kava, kako sta si podobna kava in ples

Občutja na plesišču

Če se ozrete na plesišče, kaj kmalu ugotovite, da ples zagotovo ni samotarski. Že res, da omogoča izražanje ali doživljanje najbolj intimnih občutenj, pa vendar je ekspresiven, torej izrazen, sporočilo pa je usmerjeno navzven in ne v človeka-izvajalca. Nekje se torej zagotovo skriva tudi prejemnik tega sporočila. Ples v paru pa ni nič drugega kot čudovit pogovor dveh posameznikov v edinstveni in izjemno čustveni govorici telesa. Plesa brez glasbe (notranje ali zunanje) ni, prav tako ni plesa brez človeka in njegove komunikacije z okolico.

Skodelica espressa vsebuje povprečno manj kofeina kot skodelica turške kave ali pa »drip-coffee«. V šali torej lahko rečemo, da bo vaš srčni utrip zagotovo večji, če si boste vzeli čas za pripravo in jo obravnavali kot pomemben ritual. Tako bo tudi skodelica kave na koncu imela veliko večjo vrednost kot sicer.

Tudi v plesu je podobno – vzeti si je potrebno čas, sam ples pa je potrebno obravnavati kot nekakšen ritual. S tem se ne oblikuje le čustvena vez med glasbo, plesom in vami, temveč bo tudi ples nekaj povsem drugega kot instant dejanje, ki zgolj predstavlja vašo rekreacijo.

osvetljen par, ples v naravi, naravni ples, zaljubljen par in poročni ples

Vsak pravi »kofetar« ima svojo najljubšo kavo. Lahko se od kave drugega stanovskega kolega razlikuje zgolj v grobosti zmletih zrn, količini kave ali pa morda v načinu priprave. Mora kdo zraven poje, morda meditira. Kakorkoli – vsak svojo kavo obožuje in si z njo želi popestriti tiste trenutke zase.

Ples obstaja v toliko različnih interpretacijah in formah, kolikor je ljudi, ki ga izvajajo. Tudi plesalca v paru nikoli plesa ne doživljata povsem enako, z enakimi čustvi in enakimi koraki. Res je, da je skladnost neka posebna vrlina v plesih v paru, pa vendar lahko rečemo, da sta plesalca svobodna in vsak s svojo interpretacijo svoje plesne vloge vstopata v skupen ples. To pa že močno diši po zakonu, kajne?

kavni mlincek

Zaključna misel

In nenazadnje, oba – ples in kava – sta čudovita droga. Ko se navadiš uživanja v enem ali drugem, postaneta del tebe in obvezen del vsakdana.

Prepričan sem, da tudi vi najdete še katero skupno točko uživanja kave in plesa. Zagotovo tu niso navedene vse. Vendar pa so bile ravno te, ki sem jih omenil, tiste, o katerih sem razmišljal ob svoji kavi, medtem, ko se je v ozadju po zvočniku vrtela nagajiva jazzovska priredba, ki je spodbujala k temu, da bi se nekoliko nerodno zavrtel med mizicami in častil to čudovito življenje, ki mi omogoča uživanje in doživljanje opisanega