Poročni ples je eden od običajev, ki ne izhaja iz našega tradicionalnega okolja. Kljub temu se je vseeno dodobra usidral med skorajda obvezne elemente poročnega dne.

Bistvo poročnega plesa je otvoritev plesišča ter povabilo svatom, naj se pridružijo neformalnemu delu slavja. S plesom se mladoporočenca predstavita (in preizkusita) tudi v drugačni luči, namreč kot odrasla posameznika, ki sta prerasla fazo zaljubljenosti. S plesom zmoreta prikazati usklajenost, kakršno bosta živela od sedaj naprej kot zakonca.

Mnogo parov doživlja ta del večera kot izjemen stres. Kakor izrazijo nekateri pari, je stresna že misel nanj ter tudi same priprave na plesno točko. Da bi bodočim mladoporočencem vsaj nekoliko olajšali delo, smo pripravili kratek prispevek z nasveti, kako se kar najbolje pripraviti na vajino plesno točko. Ob tem je navedenih ter nekaj smernic, ki jih pri tem lahko upoštevata. V njih smo predstavili najnovejše sodobne trende, ki trenutno veljajo kot »in« za plesne točke na poročnih slavjih.

Ples, poročni ples, tečaj za poroko, plesni tečaj za poroko

Poročni ples je tradicionalen in mnogi ga želijo kot takega tudi videti

Torej, kaj je primerno za poročni ples? Mora resnično biti tradicionalno obarvan? Na to vprašanje je težko odgovoriti enostransko. Tradicija namreč narekuje ustrezen vrstni red plesalcev na poročnem plesišču. Naše mnenje je, da je odločitev predvsem v rokah mladoporočencev. Pomembno pa je, da tudi svatje razumejo njune odločitve.

 1. Tradicija predvideva prvi ples mladoporočencev.
 2. Temu sledi ples nevestinega očeta z nevesto ter ženina z nevestino mamo.
 3. Zatem nevestin oče pleše z nevestino mamo, medtem ko ženin povabi svojo mamo na plesišče. V zaključnem delu skupaj zaplešeta še ženinova starša.
 4. V nadaljevanju sledi še ples prič z mladoporočencema, nato pa se na plesišču pridružijo še preostali gostje.

Tradicija pa je lahko tudi prilagojena. To je pogosto v primerih, kjer izvedba v zgoraj zapisani obliki ni mogoča ali pa imata mladoporočenca drugačne želje. Ne glede na vse je namen poročnega plesa predvsem veselo praznovanje ter ustvarjanje ganljivih trenutkov.

 

Vsi imajo radi šov

Pari dandanes postajajo vse bolj ustvarjalni pri načrtovanju svojih poročnih plesov. Tako lahko ob hitrem iskanju na YouTube portalu ali splošno na spletu najdemo nešteto različnih variacij korakov in koreografij.

Poročne plese lahko grobo razdelimo v naslednje skupine:

 • do potankost domišljeno koreografijo enega od/kombinacije LA-STA plesov, ki je očitno dobro pripravljen in rezultat večurnih priprav v plesni dvorani;
 • ples presenečenja, ki je namenjen razbijanju ustaljene rutine na porokah. Navadno se prične z mirnejšim oziroma romantičnim plesom, nato pa se glasba ustavi, plesalca pa hlinita presenečenje. Sledi živahnejši ples, ki po navadi zabava vse navzoče z bolj ali manj posrečenimi sodobnejšimi plesnimi koraki;
 • skupinski nastop, v katerega so vključeni nekateri (bližnji) svatje. Vaje za nastop so tudi odlična priložnost za svate in bodoča mladoporočenca, da se med seboj povežejo na edinstven način in tako prispevajo k nepozabnim predporočnim pripravam.

 

Primer dobrega šova, ki ga je pripravil ženin:

 

 

Poročni ples je potrebno ponotranjiti

Ne glede na to, kakšno odločitev sta sprejela glede poročnega plesa, je pomembno, da v plesu uživata, oziroma, da se ob plesu počutita dobro. Nešolanim plesalcem je namreč nemogoče skriti nelagodje na plesišču.

Da lahko to stanje dosežeta, je potrebno premisliti naslednje stvari:

 • kakšno je vajino plesno znanje: pari, ki niso vešči plesa, zagotovo težje izražajo samozavest na plesišču vsem na očeh;
 • kako se počutita eden ob drugem, ko sta v neobičajni situaciji in izpostavljena;
 • je bolje slediti tradiciji, kjer sta izpostavljena zgolj vidva, ali alternativnim oblikam poročnih plesov, kjer je vsaj del točke fokus tudi na ostalih;
 • katero glasbo bosta izbrala: glasba igra pomembno vlogo v ustvarjanju občutkov tako pri gledalcih kot pri izvajalcih.

 

Plesni tečaji za poroke, plesna šola

 

Načrtujta svoj poročni ples

Plesne točke ne puščajta vnemar do zadnjega trenutka, saj vama bo v tem primeru žal tik pred poroko. Stres se ob bližanju dnevu, ko si bosta rekla DA, samo stopnjuje. Pomembno je, da se nanj pripravita do te mere, da se ne bosta z njim obremenjevala do večera in s tem uničila vajinega dne.

 

Zabava je nadvse pomembna

Nihče noče na plesišču gledati resnih obrazov in sočustvovati z nastopajočimi, ki težko skrivajo svojo nelagodje.

Poročni dan je predvsem vesel dogodek in zelo je pomembno, da ga vsi udeleženci (predvsem pa mladoporočenca) doživljate kot takega. Zato nikar ne pozabita na to, da sta več vredna pristnost in smeh, kot pa brezhibno načrtovana ceremonija.

Plesni šole, plesni tečaji za pare, poročni plesni tečaj

 

 

In še za konec nekaj kratkih nasvetov (oziroma misli), kako pripraviti najboljšo točko:

Različnost je privlačna
Pomembnost dramatičnega stopnjevanja
Usklajenost ni tako pomembna, kot so pomembna čustva
Pomembno je vključiti publiko … sicer se bo publika vključila sama.

 

Pri načrtovanju poročnega plesa vam tudi z veseljem pomagamo. Pri tem se individualno posvetimo vašim željam, dajemo pozornosti obleki, predznanju in drugim dejavnikom, ki vplivajo na to, da boste med plesom čimbolj sproščeni. Več o poročnem plesnem tečaju si lahko preberete TUKAJ oz. nas pokličete na 051 367 373. Z veseljem vam stopimo nasproti.